Zo geef je je kind zelfstandigheid op een veilige manier

Het loslaten van je kind is het moeilijkste van het ouderschap. Tegelijkertijd is het ook waar het in het ouderschap om draait. Je wilt je kind namelijk opvoeden tot een zelfstandige jongeman of jongedame. Je kunt je echter nog niet goed voorstellen hoe je dat kleine hummeltje ooit volwassen kunt zien worden. Het blijft toch altijd je kleine jongen of meisje.

Zo geef je je kind zelfstandigheid op een veilige manier
© Pixabay.com

Wanneer meer zelfstandigheid geven?
Dit hangt af van veel verschillende factoren. Niet alleen neem je de vaardigheden van je kind in acht, maar ook de omgeving. Misschien kan je kind al heel goed fietsen en kent het de verkeersregels, maar als je in een grote drukke stad woont, zul je je kind toch minder snel alleen de straat opsturen dan als je in een dorp woont. Tegelijkertijd zul je ook naar je gevoel moeten luisteren. Dit is erg lastig, want het kan zijn dat je overbezorgd bent en daarom moeite hebt je kind meer zelfstandigheid te geven, terwijl hij er wel klaar voor is. Toch is het belangrijk je kind niet te afhankelijk van jezelf te houden. Je kind zal een gevoel van waardeloosheid kunnen ontwikkelen, onzeker kunnen worden en zelfs uiteindelijk gevaarlijke situaties opzoeken, omdat het probeert los te breken.

Het is een continu proces
Je leert je kind eigenlijk al vanaf baby af aan zelfstandigheid. Je kindje leerde bijvoorbeeld zelfstandig te gaan zitten, staan en uiteindelijk lopen. Wanneer je kind nieuwe vaardigheden aanleert, gebeurt dit vaak in vier fasen. Als eerste volgt het jouw voorbeeld na. Vervolgens doe je een taak samen. Bij de derde stap probeert je kind iets alleen te doen en bij de vierde stap kan hij een bepaalde vaardigheid volledig zelfstandig (bijvoorbeeld veters strikken). Het is allereerst dus belangrijk dat je altijd een goed voorbeeld geeft. Kijk altijd links en rechts wanneer je oversteekt en steek je hand uit op de fiets als je wilt dat je kind zich zelfstandig goed kan gedragen in het verkeer. Wanneer je kind iets goed kan, betekent dit niet dat je hem meteen los moet laten. Doe alles in kleine stapjes. Het is voor een kind bijvoorbeeld al een grote eer als hij voorop mag fietsen. Tegelijkertijd kun jij hem op deze manier goed in de gaten houden.

Zelfstandigheid
© Pixabay.com

Sociale vaardigheden
Bij een jong kind draait het zelfstandig worden vaak voornamelijk om vaardigheden aanleren. Zodra je kind ouder wordt, zal het moeten leren problemen op te lossen en sociale regels te volgen. Hierbij komt meer uitleg kijken. Vertel je kind bijvoorbeeld niet alleen dat hij stil moet zijn in de wachtkamer van de dokter, maar leg hem ook uit waarom.

Klusjes doen
Een onmisbare zaak tijdens het zelfstandig worden is klusjes doen. Je kunt hier het beste zo jong mogelijk mee beginnen. Dit zal je kind meer zelfvertrouwen geven. Zo kun je een heel jong kind al leren om afval in de afvalbak te gooien en speelgoed op te ruimen. Naarmate het ouder wordt, kan het helpen met koken, de tafel dekken en het kan mee boodschappen doen. Laat je kind ook eens het brood afrekenen bij de bakker. Zodra hij dat laatste goed onder de knie heeft, laat je kind dan een keer onder begeleiding van een andere volwassene of een oudere broer of zus wat brood bestellen. Zo wordt hij stapje voor stapje zelfstandig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *