Wijn, geen zomers buitenbeentje meer

Tijdens de zomermaanden lopen onze terrassen (hopelijk) goed vol en genieten we al sneller van een aperitiefhapje en -drankje in de zon. Bij zomerse temperaturen denken de meeste mensen al snel aan cocktails, bier of frisdrank. Vooral de grote gin-tonic hype deed het goede oude glas wijn een beetje op de achtergrond verdwijnen als volwaardige apero-drank. Daar komt nu verandering in. We zien nieuwe wijnen opduiken en steeds vaker wordt er terug naar een goed glas wijn gevraagd. We zetten enkele zomerse mogelijkheden op een rijtje.  

© Pixabay.com

Wanneer wijn? 

Het ontbijt zouden we misschien overslaan, maar voor de rest past wijn eigenlijk bij elk moment van de dag, als je maar het juiste type kiest. Bij een lunch op terras past perfect een glas koele witte wijn: vol en verfrissend. In de namiddag, op het warmste moment van de dag, vinden wij een goed glas rosé de ideale smaakmaker. ’s Avonds, als de temperatuur zakt, genieten we dan weer met volle teugen (maar wel met mate!) van een goed glas rode wijn. De perfecte compagnon voor diepgaande avondgesprekken, lijkt ons. 

Zuiderse temperaturen, zuiderse wijnen

We weten als geen ander dat Franse wijnen top zijn. De geschiedenis heeft ons geleerd dat ze niet te versmaden zijn. Maar de zomer is het ideale moment om de wijnhorizonten eens te verleggen, nog iets zuidelijker. Italië en vooral Spanje hebben heerlijke zomerse wijnen te bieden. Wijnen die volgens ons nog nét iets beter passen bij de zomerse sfeer. De meest bekende Spaanse wijn is de rode Rioja. Maar ook de rode wijnen uit het wijngebied Ribera del Duero is aan een flinke opmars bezig. 

Spaanse witte wijn en rosé zijn minder bekend, maar niet onbemind. Vooral de Rueda brengt heerlijk zomerse wijnen voort. En natuurlijk mogen we de Spaanse cava niet vergeten. Deze wordt soms stiefmoederlijk bekeken tegenover de Franse champagne, maar er zijn heerlijke cava’s te vinden die qua smaak en kwaliteit zeker niet moeten onderdoen. 

© Pixabay.com

La vie en rosé

De trend is al een tijdje bezig: we zien het zomerleven door een rosé bril! Rosé wijn is flink bezig champagne, schuimwijn en cava te vervoegen als ideale aperitiefdrank. Niet verwonderlijk: het is minstens even verfrissend en past bij zowat elk zomers aperitiefhapje. Daarnaast is er zoveel keuze in smaken en aroma’s dat er echt voor iedereen een perfecte rosé te vinden is. 

Rosé doet het trouwens niet alleen goed bij de apero: ook bij zomerse lunchgerechten zoals salades serveren we het graag. De frisse en vaak fruitige smaak is een ideale aanvulling bij de knapperigheid van een slaatje. 

Of je nu gaat voor een ijskoude witte wijn of je geniet ’s avonds van een glas volle rode wijn: er is in de zomer voor elk uur van de dag een goede wijn te vinden. Maar onthoud: wijn geniet je het allerbest met mate en vergezeld van veel water.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *