Biobrandstoffen: wat is het en is het een goed idee?
We leven vandaag de dag in een samenleving die meer dan ooit begaan is met het milieu. Een belangrijk onderdeel van die hele problematiek is het gebruik van brandstoffen. Vroeger gebruikten we haast uitsluitend de uiterst milieuvervuilende fossiele brandstoffen. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer alternatieven om deze fossiele brandstoffen te vervangen. Eén van de meer populaire keuzes zijn de zogenaamde bio-brandstoffen.
Wat is het?
Bio-brandstoffen komen voor in zowel vaste, vloeibare als gasvormige toestand en is een verzamelnaam voor elk type brandstof gemaakt uit biomassa (zoals bijvoorbeeld planten) of zelfs het afval van levende wezens (zoals mest). De meest voorkomende vormen van dit type brandstoffen zijn bio-ethanol en bio-diesel. Als hernieuwbare energiebronnen zijn dit vast en zeker interessante pistes als alternatief voor de eindige fossiele brandstoffen. Door technologische innovaties is het gemakkelijker dan ooit om te kiezen voor bijvoorbeeld bio-ethanol en dit type brandstoffen heeft een groen imago mee. Maar zijn bio-ethanol en bio-diesel in staat om voldoende brandstof te leveren voor de toenemende vraag? Is het een valabel en betaalbaar alternatief? Met andere woorden: wat zijn de voor-en nadelen?
De grote voordelen
1) Ze zijn minder duur
We leven in een wereld in ontwikkeling en dus stijgt de vraag naar brandstoffen enkel maar. Combineer dat met een slinkende voorraad en je hebt het recept voor huizenhoge prijzen. Bio-ethanol, bio-diesel en de rest van de bio familie zijn op dit moment dan ook een betaalbaarder alternatief voor fossiele brandstoffen. Bovendien zijn biobrandstoffen perfect compatibel met de huidige ontwerpen van motoren en kunnen ze zelfs de levensduur ervan verlengen. Dat betekent dat je minder moet over de brug komen voor herstellingen en dus alweer goedkoper af bent.
2) Beter voor het milieu
Iedereen weet dat fossiele brandstoffen een nachtmerrie zijn voor het milieu. Ze zijn de grootste oorzaak van de klimaatproblematiek en toxisch voor mens en milieu. Het bio-alternatief heeft een veel kleinere koolstofuitstoot (tot 65% minder) en bevat heel wat minder toxinen.
3) Een gevarieerde maaltijd
Benzine kan enkel en alleen gewonnen worden uit ruwe olie wat een eindig product is. Bio brandstoffen daarentegen kunnen gewonnen worden uit een brede waaier aan natuurlijke materialen die gemakkelijk vervangen kunnen worden. Sojabonen en mais herplanten is slechts een kleintje en een tekort aan mest is onmogelijk.
De nadelen
1) Industriële vervuiling
Bio brandstoffen mogen dan relatief weinig koolstof de lucht inpompen: het betekent jammer genoeg nog altijd niet dat ze geen vervuiling veroorzaken. De machines die ingezet worden om de oogsten binnen te halen en te verzorgen verbruiken op grote schaal olie en water. Daarenboven is het zo dat de grote hoeveelheden meststoffen en pesticiden die worden ingezet voor watervervuiling zorgen.
2) Een serieuze investering
Biobrandstoffen beschikken over alle eigenschappen om goedkoper brandstof te produceren. Dat betekent echter niet dat de oorspronkelijke investering gemakkelijk te dragen is. Niet alleen zijn er heel wat machines nodig, maar ook enorme stukken grond om de oogst tot een goed einde te brengen. Dat brengt ons tot een ander probleem: er is gewoon gigantisch veel grond nodig om van bio brandstoffen een geloofwaardig alternatief te maken.
Net zoals alles in het leven heeft dus ook bio brandstof zo zijn voor- en nadelen. Het is een technologie met verdiensten en fouten, maar ook absoluut een ontwikkeling om naar de toekomst toe in het oog te houden.
Is het niet allemaal wat overroepen?
Heinz had misschien ook wel twijfels over het idee. Of misschien dachten ze dat ze hun volgende gouden ei in handen hadden. Hoe dan ook, ze hebben niet gelijk de productiemolen aangezet, maar in een simpele vraag is getoetst of onze klanten hierop zitten te wachten ? Het gaat er namelijk niet om wat in de brainstorm een goed idee leek. De echte waarde wordt door de markt bepaald.