Hoe stop ik met twijfelen aan mezelf

Niemand wordt geboren met een laag zelfbeeld of twijfels over zichzelf, zoiets krijgen we vaak met de paplepel mee. En hoe goed de bedoelingen van je ouders, leerkrachten of opvoeders ook waren, toch maken veel mensen de ‘fout’ om ongewild met belemmerende overtuigingen rond te strooien. Eén ding moet je vooral voor ogen houden; heel wat mensen worstelen met dezelfde gevoelens, je bent heus niet de enige. Wellicht helpen volgende tips om jou van het twijfelen af te helpen, niets doen is echt geen optie als je vrijuit wil leven en zijn wie je werkelijk bent.

Hoe stop ik met twijfelen aan mezelf
© Pixabay.com

Belemmerende overtuigingen?
Het lijkt op het eerste gezicht heel onschuldig wanneer mams of paps een kind terecht wijst met ‘Blijf daar af, dat ga jij toch nooit kunnen‘ of ‘Laat dat staan, jij maakt het vast en zeker stuk’. Het wordt in één adem uitgesproken, met de beste bedoelingen. Helaas kunnen deze boodschappen zich helemaal verkeerd nestelen in het onderbewuste van een kind en opgeslagen als een traumatische ervaring. Ook het bekende ‘Waarom?Daarom!’ is een oorzaak om er later, als je volwassen bent, een laag zelfbeeld aan over te houden.

Je zwakheden tonen vergt moed.
Vaak denken mensen dat je kwetsbaarheid tonen een teken van zwakte is maar daar is heel wat moed voor nodig. Vooral omdat één van die belemmerende overtuigingen inhoudt dat je jezelf beter op de achtergrond houdt omdat je het niet waard bent om in de schijnwerpers te staan. Durven uitspreken dat je onzeker bent over jezelf oefen je daarom beter voor de spiegel, samen met je spiegelzus of -broer. Waarom dat een voordeel is? Omdat zij net zo onzeker zijn als jij, net hetzelfde leven gehad heeft en nét dezelfde opvoeding genoten heeft. Spreek voor jezelf al je onzekerheden uit en word je ervan bewust hoe het aanvoelt wanneer je het jezelf hoort zeggen. Misschien krijg je hierdoor wel andere inzichten waar je wat mee kunt.

Twijfelen
© Pixabay.com

Innerlijke stemmetjes
Het stemmetje dat je nauwelijks hoort en je toefluistert dat je niet goed genoeg, niet mooi genoeg of niet intelligent genoeg bent, leg je niet zomaar het zwijgen op. Maar wanneer je weet dat je nooit negatief én positief tegelijkertijd kunt denken, kun je het hiermee wel stillen. Elke keer dat onzekere gedachten over jezelf de kop opsteken draai je het gewoon om en ga je positieve eigenschappen opnoemen die jij zeker en vast bezit. Wanneer je deze vaak herhaalt en er een mantra van maakt, gaan de doemgedachten geen plaats meer krijgen in je hoofd.

Stap van het schommelpaard af
Voortdurend over jezelf piekeren en jezelf naar beneden halen, ook al is het op een sarcastische manier, is als rijden op een schommelpaard; je bent er hard mee aan de gang en je komt geen meter vooruit. Wat hebben al die negatieve gedachten jou gebracht? Niets? Of niets dan ellende. Dus stap van dat schommelpaard af, parkeer je twijfels en ga lekker degene zijn die je eigenlijk binnenin al lang bent! Het is gewoon een kwestie om jezelf niet langer te saboteren, meer niet.

Een gedachte over “Hoe stop ik met twijfelen aan mezelf

  • Permalink

    Af en toe eens aan jezelf twijfelen kan geen kwaad. Beter dat dan een ego van hier tot in Tokyo.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *