De kunst van het loslaten

Loslaten is een belangrijk thema in het leven van veel mensen. Of eigenlijk het niet los kunnen laten. Het niet los kunnen laten van relaties, van ongezonde vriendschappen, van opmerkingen van anderen. Het is belangrijk dat je hier bewust van bent als je er verandering in wilt brengen. Natuurlijk kost verandering tijd maar je kunt hier wel nu al mee beginnen. De eerste stap is erkennen. Erkennen dat je moeite hebt met het los laten van mensen, gevoelens en emoties. Als die stap is gezet kun je aan de slag met de volgende stappen.

De kunst van het loslaten
© Pixabay.com

Loslaten van wat mensen denken (of wat je denkt dat ze denken)
Ik weet zeker dat we op een of ander moment allemaal te veel hebben geanalyseerd wat mensen denken. De manier waarop iemand naar je kijkt, de opmerking die iemand maakt. Het kan je altijd raken en bezighouden. Zelfs dagen of weken nadat de opmerking gemaakt is of de blikgegeven is kan dit je nog bezighouden. Het is belangrijk dat je dit erkent zodat je stappen kunt maken om dit uit eindelijk ook los te kunnen laten. Stel je zelf de vraag waarom de mening of blik van de ander juist zo belangrijk voor je is? Waarom raakt het je zo? Waarom hang je zo veel gewicht aan de worden of blikken van een ander? Als je tevreden met je zelf bent en weet wie je bent en waar je voor staat zal het je veel minder tot niet raken. Probeer daar aan te werken in plaats van de focus te leggen op wat anderen van je denken.

Stop met vergelijken
We leven in een maatschappij waarin we ons constant meten aan anderen. Of we willen of niet. We worden overspoeld met de meest perfecte beelden op social media. Zelfs alle normale kleine dagelijkse activiteiten kun je helemaal glorified op instagram terug zien. Laten we eerlijk zijn, al die smoothiebowls en gymselfies- zijn we die niet een beetje zat tegenwoordig? Als je een keer gaat fitnessen is het heel normaal dat je er niet uitziet als een Victoria’s Secret model en wanneer je ontbijt maakt ziet het er ook niet altijd picture perfect uit. Door onszelf constant bezig te houden met wat anderen doen en vooral hoe ze het doen kunnen we heel ongelukkig worden. Hou hier mee op en kijk naar hoe jij dingen aanpakt. En wees lief voor je zelf. Als je een ontbijtje voor je zelf hebt gemaakt, geniet hier van. Ga je lekker sporten, geef je zelf dan een schouderklopje. Ook wanneer het er allemaal niet picture perfect uitziet.

Loslaten
© Pixabay.com

Overwin je eigen imperfecties
Wat is het schoonheidsideaal eigenlijk? Wat is perfectie? Bestaat perfectie? We willen er allemaal op een bepaalde manier uit zien. Een plattere buik, grotere borsten, een egalere huid of een vollere bos haar. Iedereen heeft wel iets aan haar lichaam wat ze zou willen veranderen. Er is niks mis met er ‘beter willen’ uitzien. Maar voordat je daar aan kunt beginnen is het belangrijk dat je eerst je zelf accepteert zoals je bent. Wil je iets aan je uiterlijk veranderen kan dat altijd, maar accepteer je zelf eerst voor wie je bent en voor hoe je er nu uitziet. Anders zal er altijd een onderliggend probleem aan de oppervlakte blijven en zal je, hoeveel je ook aan je uiterlijk veranderd, nooit te Vreden zijn met het resultaat.

Wees in het proces van het loslaten vooral lief voor je zelf. Erken, accepteer en verander. Enkel en alleen in die volgorde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *