Alles wat je wou weten over de Bitcoin
Toen in 2008 de wereldeconomie in een crisis belandde, was dit in het voordeel van cryptovaluta. Vooral Bitcoin won een hoop aan populariteit. Hoewel er een hoop cryptocurrency bijgekomen is in die tijd, is Bitcoin nog altijd de bekendste. Nu we wederom in een economische crisis lijken te gaan belanden, kan Bitcoin kopen op dit moment wel eens een zinnige investering zijn. Voor velen is echter het hele idee van cryptovaluta iets ongrijpbaars. Daarom zetten we de voor- en nadelen van een cryptocurrency als Bitcoin op een rijtje.
Geen overheid
Misschien wel het beste aan Bitcoin is dat er geen overheid of centrale bank bij komt kijken die invloed op de koers uitoefent. Bitcoin is in die zin geheel onafhankelijk en gedecentraliseerd. Dat betekent dat er geen inflatie veroorzaakt wordt, bijvoorbeeld door het bijdrukken van geld. Dit gebeurt met tastbare valuta wel eens om tekorten op te lossen. Vooraf is al bepaald dat er ‘maar’ 21 miljoen Bitcoin in omloop mogen zijn. Bitcoin is ook onafhankelijk van landen, waardoor het overal in de wereld tegen dezelfde waarde verhandeld kan worden.
Snellere transacties
Je kent het wel, dat je geld overschrijft maar dat er een vertraging zit in het aankomen van het geld op de doelrekening. Vooral bankverkeer tussen verschillende banken zorgt hiervoor. Hier heb je bij Bitcoin geen last van. Het werkt in feite hetzelfde als met het versturen en ontvangen van een e-mail. Met een klik op de muis kan iets aan de ene kant verzonden worden en binnen seconden aan de andere kant ontvangen worden, ongeacht de afstand.
Weg met de bank
Er komt geen centrale bank kijken bij Bitcoin, schreven we al, maar ook geen banken voor consumenten in de traditionele zin. Die is namelijk niet nodig. Bitcoin-software is voldoende. Daarmee maak je ‘geld’ over in een peer-to-peer netwerk. De tussenpersoon is niet meer nodig.
Geen transactiekosten
Banken komen met kosten. Kosten voor een betaalpas, kosten voor transacties, kosten voor zakelijke rekeningen. Niets van dit is van toepassing op Bitcoin. Je maakt kosteloos Bitcoin over van het ene naar het andere adres. Je zou dus kunnen zeggen dat het gratis is.
Meer privacy
Een bankrekening is gekoppeld aan een naam van een persoon of bedrijf, en deze is bij transacties ook zichtbaar. Dit terwijl het denkbaar is dat je bij financiële zaken meer behoefte hebt aan privacy. Bitcoin kan anonimiteit garanderen: je kunt de cryptovaluta anoniem overschrijven naar een andere Bitcoin-adres. Om snel en veilig Bitcoin te kopen en verkopen, kun je terecht bij Satos.
Achterdocht van overheden
We noemden al dat er geen overheden komen kijken bij Bitcoin. Dat is een voordeel, maar wel voor zo lang het duurt. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat overheden met wetgeving komen om vat te krijgen op cryptovaluta en het zelfs te verbieden, afhankelijk van de invloed van cryptovaluta op het hele financiële systeem. Vooralsnog is dit nog niet aan de orde, maar het kan ook niet uitgesloten worden.
Veiligheid is nooit te garanderen
Waar het om geld van mensen gaat, is veiligheid een groot goed. Banken worden wel eens gehackt, en dat is geen fijne gedachte. Bitcoin beweert voor nu goed afgetimmerd en veilig te zijn. Maar mocht er in de toekomst getornd worden aan die veiligheid, dan kan het vertrouwen in het systeem een enorme knauw krijgen die tot serieuze dalingen in de waarde van de cryptovaluta kunnen leiden.