Wat placenta’s ons kunnen leren over bevalling en gezondheid

Kunstmatige intelligentie is een van de beste technologieën ooit. Sinds haar ontstaan heeft KI een lange weg afgelegd. Één van de meest radicale transformaties speelt zich af in de wereld van de gezondheidszorg…

Wat placenta's ons kunnen leren over bevalling en gezondheid
© Pixabay.com

KI in de kraamzorg

Een van de recente doorbraken in kunstmatige intelligentie speelt zich af in de kraamzorg. Hoewel de traditionele echografietechniek nog bestaat, was een betere analyse nodig om de ontwikkeling van het kind te begrijpen. Het zou leiden tot het begrip van situaties in de zwangerschap die onmiddellijke aandacht van de artsen nodig hadden.

Recent onderzoek van de Pennsylvania State University onthulde het gebruik van KI bij het analyseren van placenta’s. De placenta biedt belangrijke informatie over de gezondheid van moeder en baby. Ondanks het feit dat het zo’n groot voordeel is om het fenomeen van de geboorte te begrijpen, krijgt slechts 20 procent van de placenta’s na levering in de VS toegang tot pathologische onderzoeken. Zelfs voor deze 20 procent zijn de kosten en tijd uitputtend.

Momenteel mist de wereld placentagegevens voor maar liefst 95 procent van de geboorten wereldwijd. Er was dringend behoefte om een ​​proces te creëren dat minder middelen vereist en dat ervoor zorgt dat onderzoekers uitgebreidere gegevens kunnen verzamelen. Men kan onderzoeken hoe placenta’s rechtstreeks verband houden met de gezondheid van moeders en foetussen.

Deze oplossing kan een nauwkeurigere en geautomatiseerde diagnose opleveren. Mogelijk via het domein van KI van geautomatiseerde fotografische beeldanalyse. Het kan de diagnose van alle placenta’s mogelijk maken en het aantal placenta’s dat voor intensieve pathologische onderzoeken wordt verzonden, verminderen en een minder hulpbronnenintensief pad voor de analyse creëren. KI zou helpen bij een probleemloos onderzoek van placenta’s zodat het voor iedereen toegankelijk wordt.

Placenta
© Pixabay.com

Hoe helpt geautomatiseerde beeldanalyse?

Het onderzoek maakt gebruik van KI om het beeld van elke zijde van de placenta te analyseren. Vervolgens maakt het een rapport van de kritieke informatie die van invloed kan zijn op de klinische zorg voor moeder en kind. Geautomatiseerde beeldanalyse helpt om te weten of de foetus voldoende zuurstof in de baarmoeder kreeg of dat er een risico op infectie en bloedingen bestaat.

De onderzoekers analyseerden bijna 13.000 hoogwaardige afbeeldingen van placenta’s en bijbehorende pathologierapporten. Ze labelden een afbeeldingen met kritieke gegevenspunten om de placenta te begrijpen. Deze punten omvatten gebieden van onvolledigheid en invoegingspunten van de navelstreng.

Deze afbeeldingen werden dan gebruikt om een ​​neuraal netwerk te trainen. Hiermee kon de machine automatisch nieuwe afbeeldingen van de placenta analyseren en functies detecteren die verband houden met abnormaliteit en potentiële gezondheidsrisico’s. Het systeem was goed om op efficiënte wijze voorspellingen over de niet-gelabelde afbeeldingen te produceren, maar de authenticiteit van het onderzoek werd gecontroleerd toen vergelijkingen van de door het systeem geproduceerde voorspellingen werden gemaakt met de originele pathologierapporten.

Het geautomatiseerde beeldanalysemodel maakt dus gebruik van KI en een uitgebreide gegevensset om meerdere beslissingen tegelijkertijd te nemen. Mogelijk door verschillende delen van de placenta als gratis te behandelen. Het doel van het KI-onderzoek is niet om pathologen te vervangen, maar om hen te helpen betere en snellere beslissingen te nemen, zodat moeder en kind adequate zorgondersteuning krijgen wanneer dat nodig is. De studie kan verder worden uitgebreid om langdurige zorg te bieden aan moeder en kind tijdens de zwangerschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *