Composteren kan je zelf

Miljoenen kleine organismen verwerken uw tuin- en keukenafval tot vruchtbare humus. In een composthoop zijn bacteriën, schimmels en wormen druk aan het werk om materialen om te zetten tot een donkerbruine substantie, compost, die vervolgens weer in de tuin kan worden gebruikt om planten en bloemen te voeden en de bodem te verbeteren.

Composteren kan je zelf
© Pixabay.com

Zorg dat u afwisselt met nat en droog materiaal. Keukenrestjes of vers gemaaid gras vallen onder nat materiaal. Takjes, blad, houtsnippers en stro zijn droge materialen. De afwisseling is belangrijk, want als uw composthoop te nat wordt, dan krijgen de ‘compostbeestjes’ niet voldoende zuurstof en kan het keukenafval gaan rotten en stinken. Wordt alles te droog, dan stopt het proces ook. Op het moment dat u de composthoop start zullen de bacteriën, schimmels en wormen vanzelf hun werk gaan doen. Alle organismen zijn al aanwezig in uw tuin. U hoeft niets toe te voegen, maar er moet wel contact zijn met de bodem. Gaat het toch wat langzaam allemaal, dan kunt u materiaal uit een andere compostbak toevoegen om het composteerproces te versnellen.

Wordt het een vat, een bak, of toch een hoop?
Of u de keuze maakt voor een vat of bak, of toch liever een composthoop, is afhankelijk van wat u fijn vindt en hoeveel ruimte u heeft. Op een balkon kunt u niet zo makkelijk een composthoop maken, maar een vat past nog wel in een van de hoeken. Een compostvat houdt van de zon. De warmte helpt bij het proces. Uitdroging is door het deksel niet zo snel aan de orde. Een compostbak kan juist wel snel uitdrogen en kan daarom het beste in de schaduw worden gezet.
De onderplaat van een compostvat heeft gaten. Om te voorkomen dat het vat in de grond zakt kunt u er het beste een paar stoeptegels onder leggen. Begin de onderlaag met wat los en grof materiaal, zodat er geen ondoordringbare massa ontstaat. Let op dat u wekelijks belucht door met een stok luchtkanalen te draaien in de massa.
Van pallets of tuinhout is makkelijk een compostbak te maken, maar er zijn ook fraaie bakken te koop bij tuinwinkels. Ook hier geldt dat het omzetten van het materiaal naar een tweede of zelfs derde bak zorgt voor beluchting, wat het compostproces ten goede komt.
Het makkelijkst is de composthoop, maar die neemt wel wat meer ruimte in, omdat je materiaal wat wijder verspreid is dan in een bak. Ook is het wat lastiger om vers te scheiden van de verder verwerkte compost.

Compost
© Pixabay.com

Wat mag erin?
Eigenlijk kan van alles wat leeft of leefde compost gemaakt worden. Vruchten, schillen, takjes (het best niet al te grof), bladeren, keukenafval en gras. Bij keukenafval horen ook de filtertjes van de koffie en thee en ook keukenpapier wordt goed verteerd. Iets lastiger wordt het met perzikpitten, schalen van noten, schalen van eieren, conifeer en ook olie-achtige materialen of vet kosten meer moeite. De laatste kunnen ook zorgen voor minder makkelijk beluchten. De resten van vlees en vis trekken ongedierte aan en vliegen, dus beter om dat op een andere manier af te voeren.

Gebruiken van de compost
Het composteringsproces is klaar na drie tot 12 maanden. De humus die nu is ontstaan is een geweldige bodemverbeteraar en stimuleert het bodemleven en bevordert daarmee de gezondheid van uw planten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *