Een tuinhuis, veel meer dan zomaar een hokje in de tuin

Heeft je tuin nog geen huis? Dan wordt het misschien hoog tijd. Een tuinhuis biedt namelijk een enorme meerwaarde, zowel voor je huis, je tuin als voor jezelf. Ontdek hieronder waarom.

Een tuinhuis, veel meer dan zomaar een hokje in de tuin
© Famiflora.be

Een huisje erbij
Je mag een tuinhuis eerst en vooral beschouwen als een extra minihuis. Heel handig als extra opbergruimte dus. Je kan er van alles in kwijt. Fiets, tuinmeubelen, grasmachine en ander gereedschap, oude spullen, collecties. Noem maar op. Een tuinhuis is de perfecte opslagplaats. Alles staat mooi beschermd en je huis en tuin staan niet er niet vol van.

Gezelligheid troef
Een tuinhuis kopen is eveneens een verrijking voor je tuin. Het oog wil ook wat. Er is meer dan keuze genoeg qua type en formaat. Je vindt zeker wel een model dat bij jouw woonst past. Wil je een moderne en strakke uitvoering of ga je liever voor klassiek? Beiden zijn mogelijk. Ook qua dakmodel zijn er verschillende opties mogelijk. Wanneer je voor een model kiest met overkapping, kan je gezellig buiten zitten en ben je beschermd tegen extreme temperaturen en wind.

De plicht roept
Een tuinhuis kan ook dienen om erin te werken. Wanneer je het goed gaat isoleren, kan het de perfecte studeerplek of de ideale kantoorruimte worden. De rustige omgeving zal de productiviteit en creativiteit bevorderen. Velen gebruiken een tuinhuis ook om te klussen of voor het beoefenen van een hobby. Kunstenaars vinden er de nodige rust en inspiratie. Het leuke is dat de spullen niet telkens opgeborgen hoeven te worden.

Geen kat in een zak
Een tuinhuis biedt tegenwoordig een goede kwaliteit. Het is sterk gemaakt en zorgt voor het nodige comfort. Wie eenmaal een tuinhuis heeft, wil dit nooit meer kwijt. Het heeft een lange levensduur en voor de prijs hoef je het alvast niet te laten. Ben je een handige harry? Dan kan je je tuinhuis zelf installeren.

Tuinhuizen
© Famiflora.be

Struikel niet over de regeltjes
Net zoals bij elk ander bouwwerk, moet je in België ook bij het bouwen van een tuinhuis rekening houden met bepaalde richtlijnen. Wees niet bang: de regels zijn niet bijzonder streng. De meeste gewone tuinhuizen voldoen aan onderstaande voorwaarden. Een woordje uitleg. Voor een losstaand tuinhuis heb je meestal geen vergunning (en dus ook geen architect) nodig. Voorwaarden zijn dat het niet groter is dan 40 vierkante meter (let wel: alle andere bijgebouwtjes in je tuin tellen mee voor de berekening), niet hoger is dan 3,5 meter en niet verder dan 30 m van je woning verwijderd staat. Je moet minstens op 3 m afstand blijven van je zijburen en op 1 m van je achterbuur (tenzij er een bestaande scheidingsmuur is; in dit geval mag het tuinhuis ertegen gebouwd worden). Het mag bovendien geen ruimtelijk kwetsbaar gebied betreffen en het tuinhuis mag geen woonfunctie hebben. Sommige gemeentes leggen bijkomende regels op, neem dus voor de zekerheid toch best contact op met de bevoegde dienst in je dorp of stad.

Overtuigd van het nut van een tuinhuis? Wacht niet langer om je er één aan te schaffen. Maar bedenk vooraf goed aan welke persoonlijke wensen het moet voldoen. Zo krijg je achteraf geen spijt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *