Het ABC van de autoverzekering in België: wat past het beste bij jou?

Je hebt een nieuwe wagen aangeschaft, maar je staat voor een dilemma welk soort autoverzekering bij jou het beste past. Sta nu niet meteen met de handen in de lucht. In deze blog ‘Het ABC van de autoverzekering in België: wat past het beste bij jou’? geven we de drie opties die mogelijk zijn wanneer je een autoverzekering wil afsluiten. Je wordt langs deze weg geholpen om de juiste beslissing te nemen.

Het ABC van de autoverzekering in België wat past het beste bij jou
© Pixabay.com

Drie soorten autoverzekeringen

In België bestaan drie verschillende soorten autoverzekeringen die je kan afsluiten. Hieronder lees je de opties met de specifieke kenmerken die elke verzekering verstrekker voor jou in petto heeft. Dit is de keuze die je kan maken, onderverdeeld in drie categorieën:
– Autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA)
– De mini-omniumverzekering
– De full omniumverzekering

Wat is een Autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA)

De BA verzekering is wettelijk verplicht voor wie met een auto rijdt in België. Niemand kan daar aan ontsnappen wanneer je je op het Belgische wegennetwerk wil verplaatsen. Een voertuig besturen zonder deze verzekering is sowieso al geen goed idee omdat je dan zelf voor de kosten moet opdraaien wanneer je betrokken geraakt bij een ongeval wat jij hebt veroorzaakt.

Waarvoor ben jij gedekt?

De Autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid beschermt je tegen alle materiële schade (autoschadeclaim) en lichamelijke letsels (verwondingen) die jij als bestuurder hebt veroorzaakt aan andere mensen en zelf aan de basis lag van de botsing of het ongeluk. De verzekeringsverstrekker biedt over het algemeen logistieke hulp door een vervangwagen en pechverhelping aan te bieden in België.

Wat dekt deze verzekering niet?

Je persoonlijke lichamelijke schade als je in de fout bent gegaan. Het ziekenfonds neemt die taak over. Ook de stoffelijke schade van je eigen voertuig wordt niet vergoed en kan soms uitdraaien op een financiële kater.

Mini-omnium

De mini-omnium is een extra verzekering die je kan nemen bovenop je je burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. Die mini-omnium zorgt er voor dat je gedekt bent tegen schade van je eigen auto.

Autoverzekering
© Pixabay.com

Wat dekt de mini-omnium verzekering?

Diefstal van een auto of een poging om je auto te stelen. In sommige gevallen is bij de verzekeringsverstrekker de installatie van een een anti-beveiligingssysteem vereist. Andere voorvallen waar je voor gedekt bent:
– Brand, ontploffing, bluswerken, blikseminslag en kortsluiting
– Glasbreuk: gebroken of gesprongen vensters
– Natuurkrachten: hagelslagen, storm, vloedgolf of overstroming, stenen die vallen, mogelijke vulkaanuitbarsting en aardbeving
– Onverwachte aanrijding met een dier: je moet het dier wel hebben geraakt. Een ontwijkmanoeuvre valt hier niet onder. Diezelfde uitzondering geldt ook voor marters die aan de kabels van de auto knabbelen.

Full omnium

De full omnium is net als de mini-omnium een bijkomende verzekering van je BA verzekering. Het grote voordeel van dit pakket is dat de materiële schade die je hebt opgelopen – of je nu in fout was of niet – eveneens wordt vergoed. Een extra surplus is dat wanneer je wagen door de schuld van derden tot schroot – total loss – wordt herleid, dat je wordt vergoed door de ‘aangenomen waarde’ die vaak hoger ligt dan de werkelijke waarde.

Wat dekt een full omnium verzekering?

  • Brand
  • Inbraak en diefstal
  • Glasbreuk
  • Natuurkrachten
  • Het aanrijden van een dier
  • De schade van je eigen auto op materieel vlak
  • Slachtoffer van vandalisme

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *