De slimme tuinier doet het met siergrind

Heb je een tuin? Hoe ligt hij erbij? Zie je op tegen het vele werk dat een mooie en goed onderhouden tuin onvermijdelijk met zich meebrengt? Daar kun je wat aan doen door voor een slimme tuinaanleg te kiezen. Als je bijvoorbeeld siergrind of siersplit gebruikt om je tuin te renoveren, bespaar je jezelf al een hoop onderhoud achteraf. Bovendien is het helemaal niet zo duur. Bekijk even de voordelen van deze bodembedekker en ontdek ook waar je kunt siergrind kopen.

De slimme tuinier doet het met siergrind
© Tuincenter-vincent.be

Siergrind of siersplit

Eerst even uitleggen wat het is. Siergrind of siersplit is een bodembedekker die bestaat uit kleine, gekleurde steentjes. Om te beginnen heb je twee soorten. Je hebt siergrind. Dit is grind dat uit rivieren wordt gehaald. De steentjes hebben van nature een afgeronde vorm omdat ze door het stromende water als het ware gepolijst zijn. Dit is een proces van jaren, zeg maar eeuwen. Siersplit daarentegen wordt ontgonnen uit een steengroeve. De steentjes worden met andere woorden uitgehakt, waardoor ze hoekiger zijn van vorm en scherpere kanten hebben. Het voordeel hiervan is dat ze beter blijven liggen. Ze kunnen namelijk niet zo makkelijk gaan rollen.

De voordelen van siergrind en siersplit

Siergrind en siersplit hebben enorm aan populariteit gewonnen omdat het zo’n eenvoudige en voordelige manier is om je tuin in vorm te houden. Wie weinig tijd of zin heeft om zijn tuin te onderhouden, of wie daar gewoon het talent niet voor heeft, is meer dan gebaat bij deze oplossing. Onkruid heeft weinig kans om door de siergrindlaag door te dringen, maar het regenwater sijpelt er zonder enige moeite doorheen. Zo wordt je tuin goed gedraineerd, maar hoef je niet om de haverklap met de schoffel op pad.

Ook het kostenplaatje is zeer aanvaardbaar. Daarin kun je zelf ook weer verschillende richtingen uit. De prijzen variëren van 0,05 euro tot 1,24 euro per kilogram. Om snel een berekening te maken voor je eigen situatie, meet je het aantal vierkante meter op van het oppervlak dat je zou willen beleggen met siergrind. Vermenigvuldig dit met een dikte van 5 cm. Met 1500 kg grind bedek je een oppervlakte van 20 vierkante meter. 1000 kg is voldoende voor 14 vierkante meter en voor 7 vierkante meter heb je al genoeg met 500 kg grind.

Siergrind
© Tuincenter-vincent.be

Toepassingen in de tuin

Zowel siergrind als siersplit heb je in diverse kleuren en maten. Zo kun je kiezen uit diverse tinten van wit over licht- en donkergrijs tot zwart, maar ook geel en donkerrood zitten in het assortiment. Een blauwige of groenachtige schijn is ook mogelijk en zelfs roze is verkrijgbaar. Met de maat bedoelt men de grootte van de individuele steentjes. Zo heeft een 4-8 mm een ander zicht dan een 10-20 mm. Het eerste heeft een fijnere textuur en kan beter aangestampt worden; het tweede is grover en losser. Zo is er voor ieders smaak en voorkeur een passend steentje.

Ben je er nog niet helemaal uit en wil je meer informatie en advies? Dan staan de mensen van Tuincenter Vincent in Dendermonde je graag te woord. Ga gerust eens langs of neem contact op. Binnenkort is jouw tuin een echt juweeltje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *