De 5 markantste medische doorbraken van de 1ste 2 decennia van de 21ste eeuw

De wetenschap op medisch vlak heeft een lange weg afgelegd sinds de tijd dat artsen via bepaalde klinische procedures ziekten diagnosticeerden, voorkomen of behandelen. Tegenwoordig is de medische technologie zover ontwikkelt dat in laboratoria organen worden gecreëerd die ziektes genezen die eerder als dodelijk werden beschouwd. De vooruitgang in de 21ste eeuw van de gezondheidszorg is spectaculair geëvolueerd. In deze blog lees je een beperkte lijst in een notendop van medische mijlpalen die het vermelden waard zijn.

De 5 markantste medische doorbraken van de 1ste 2 decennia van de 21ste eeuw
© Pixabay.com

1. Vooruitgang bij de behandeling van HIV

AIDS is nog steeds één van de dodelijkste ziekten van de moderne tijd wanneer je te lang wacht om je te laten behandelen. De overlevingskansen die positief testen op HIV zijn spectaculair toegenomen waarbij een mix cocktail van verschillende geneesmiddelen het ziektebeeld kunnen afremmen. De zeer actieve antiretrovirale therapie handhaaft de functie van het immuunsysteem en voorkomt infecties die de dood van een patiënt veroorzaken.

2. Functionele MRI

Functionele MRI heeft het lezen van gedachten mogelijk gemaakt zonder de hulp van… tarotkaarten. Door de geavanceerde beeldvormingstechnieken te gebruiken, kan het functioneren van hersenen in kaart worden gebracht. Door middel van een MRI hebben wetenschappers in de geest kunnen turen door veranderingen in de hersencellen, zuurstofniveaus, bloedcirculatie en het functioneren van neuronen te volgen.

3. Hartziektes vroegtijdig ontdekken

Het overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten is het afgelopen decennium spectaculair gedaald. Wanneer de patiënt met een hartaanval snel genoeg naar het ziekenhuis wordt gebracht, zullen de artsen erin slagen de blokkade te doorbreken en de bloedcirculatie te stoppen met genetisch gemanipuleerde weefselplasminogeen activator. In de medische wereld bekend als t-PA. Plaque in het bloedvat kan worden geopend door een stent die er door een slagader naartoe wordt geleid. Een nieuw vat voor de beschadigde slagader wordt vervangen door bypass chirurgie waardoor de overlevingskans van hartpatiënten wordt verhoogd.

Laboratorium
© Pixabay.com

4. Gerichte therapie bij behandeling van kanker

Gezonde weefselschade was één van de grootste zorgen bij de behandeling van kanker. Een eerdere geneesmethode van borstkanker bij vrouwen betekende verwijdering van de hele borst. Vandaag heeft moleculair gerichte therapie het mogelijk gemaakt om alleen de kankercellen aan te vallen waardoor de groei van de tumor wordt gestopt. De gezonde cellen blijven intact. Bovendien beweren artsen dat het door middel van gerichte therapie in de nabije toekomst mogelijk is om de kwaadaardige wisselingen van de cellen om te keren.

5. Transplantaties van een gezicht

Ooit het favoriete thema van science fiction, zijn gezichtstransplantaties niet meer ongrijpbaar. Het gezicht is de belangrijkste anatomie van het menselijk lichaam. Wanneer misvorming optreedt als gevolg van brandwonden, ongevallen of ziekten is het emotioneel zeer traumatiserend. In Frankrijk werd voor het eerst gedeeltelijke gezichtstransplantatie uitgevoerd. Een volledige vervanging van het aangezicht werd door 30 chirurgen in 2005 uitgevoerd in Spanje.

6. Bionische prothese

Het snelle ijltempo waarin de biotechnologie het laatste decennia is gegroeid, is een zegen voor de mensen die het gebruik van één of ander orgaan of ledemaat van hun lichaam hebben verloren door uiteenlopende omstandigheden. Een bionische arm, een hersenpoort of andere protheses hebben mensen in staat gesteld het leven zo normaal mogelijk te ondergaan. Het vervangen van een biologisch proces door een technisch systeem is niet een waangedachte, maar tegenwoordig een realiteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *