Hoe de batterij van jouw elektrische fiets in topconditie houden

De elektrische fiets is sinds zijn intrede op de markt enkel maar populairder geworden. Waar een paar jaar geleden het vooral oudere mensen waren die dankzij het aandrijvingssysteem weer konden genieten van hun mobiliteit, is de elektrische fiets vandaag doorgedrongen in alle lagen van de samenleving. Het belangrijkste onderdeel van de elektrische fiets of van zijn snellere broertje de speed pedelec? De accu. Het is de accu die voor de aandrijving zorgt en het is de accu die al snel een paar honderd euro kost. Voorzichtig mee zijn is dus de boodschap. Maar hoe doe je dat nu in de praktijk? Kortom: hoe kan je jouw accu in topconditie houden?

Hoe de batterij van jouw elektrische fiets in topconditie houden
© Pixabay.com

Opladen is een kunst

De meeste mensen houden het lekker simpel: de batterij tot 100% opladen, leeg rijden en dan terug opladen. Begrijpelijk, maar niet de beste tactiek om de levensduur van jouw accu te optimaliseren. Zo wordt er aangeraden om de batterij niet volledig op te laden wanneer dat niet nodig is. Weet dat een batterij van een elektrische fiets gemiddeld tussen de zeshonderd en achthonderd keer kan worden opgeladen. Dit telkens volledig doen tikt sneller door dan af en toe een kwart erbij. Ook is het een slecht idee om jouw accu leeg te bewaren. Een lege batterij zorgt voor beschadigingen aan de cellen en dus een snellere slijtage van jouw accu en mindere prestaties.

Daarnaast is het ook zo dat je best kunt opladen tot bijvoorbeeld 95% en niet tot de volle 100%. Hoger dan 100% gaat niet en de batterij dan langer opladen kan enkel schade berokkenen. Laat je jouw fiets bijvoorbeeld in de wintermaanden een paar maanden staan? Dan wordt er weer aangeraden om de accu tot net over de helft op te laden. Maandenlang opgeladen laten staan zorgt voor meer slijtage.

De batterij bewaren

Naast het opladen zelf heeft ook de manier van bewaren een grote impact op de levensduur van jouw accu. Zo zijn de weersomstandigheden een factor van jewelste. Te hoge of te lage temperaturen zijn nefast voor de batterij van jouw elektrische fiets. Bewaar deze dus tijdens een hittegolf of een strenge winter op een veilige plek met een neutrale temperatuur. Probeer ook om tijdens de wintermaanden een paar keer, al is het maar even, een rondje te gaan fietsen. Te lang stilliggen kan de batterij in een soort sluimerstand brengen waaruit hij niet meer ontwaakt. Heb je een afneembare accu? Dan is het een goed idee om gewoon altijd wanneer je de fiets enkele uren niet gebruikt te verwijderen en veilig te bewaren. In principe kan de batterij tegen bijvoorbeeld regen, maar gezond is het niet.

Batterij elektrische fiets
© Pixabay.com

Tips voor tijdens de fietsrit

Ook tijdens het fietsen zelf kan je ervoor zorgen dat jouw batterij minder slijtage vertoont. Zo is het altijd een goed idee om jouw fietsbanden op maximale spanning te houden. Dit zorgt voor minder weerstand en een efficiënter gebruik van de energie. Om dezelfde reden start je ook best zonder de trapondersteuning ingeschakeld te hebben. Ga je voor een ontspannende rit aan een lage snelheid? Pas dan ook jouw versnelling aan deze lagere snelheid aan. Een te hoge versnelling slurpt energie. De laatste gouden tip? Tracht een constante snelheid te behouden tijdens het rijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *