Hoe bereiden we onze kinderen voor op een onbekende toekomst?

Waarschijnlijk heb je je meer dan eens afgevraagd waar het heen gaat met deze wereld. Niet alleen leven we in een digitaal tijdperk, waarin alles continu verandert, maar ook het moraal van de samenleving gaat hard achteruit. De wereld lijkt steeds gevaarlijker te worden en ook het klimaat baart ons zorgen. Om je heen hoor je begrippen als ‘CO2-voetafdruk’ en een ‘klimaatbestendigheidsplan’ en je vraagt je misschien af: ‘wat gaat de toekomst brengen voor mijn kind en hoe bereid ik hem hierop voor?’

Hoe bereiden we onze kinderen voor op een onbekende toekomst
© Pixabay.com

Terugblik op de vorige generaties
Het lijkt onmogelijk om je kind op te voeden voor een toekomst die je eigenlijk niet kent, maar denk terug aan je ouders. Zij wisten ook niet hoe de wereld er over 30 jaar uit zou zien toen ze zwanger raakten. Toch ben je opgegroeid en draai je mee in de huidige samenleving. Met de opvoeding van je kind ben je minstens 18 jaar bezig en het is dus een veranderend proces, waarbij jij je als ouder constant moet aanpassen. Op een geven moment wordt je kind ouder en dus ook zelfstandiger en zal hij ook dat aanpassingsvermogen krijgen dat nodig is om mee te draaien in de wereld. Zijn aanpassingsvermogen zal waarschijnlijk nog groter zijn dan de jouwe, want jongeren zijn vaak zeer flexibel, zeker wanneer ze opgroeien in een wereld die iedere seconde verandert. Jij bent ook capabel om mee te draaien in deze maatschappij. Heb dus vertrouwen in jezelf als ouder en in je kind. Aanpassen en flexibiliteit hoort er nu eenmaal bij.

Kinderen zijn de toekomst
Dit is een zeer bekende opmerking, omdat het natuurlijk een kern van waarheid bezit. De overheid van nu kan plannen maken voor klimaatbestendigheid en vernieuwingen op de arbeidsmarkt, maar uiteindelijk kan de toekomst heel anders uitpakken. Dan zit de volgende generatie namelijk op de regeerdersstoel en die heeft weer zijn eigen ideeën. Je kunt je kind wel klaarstomen voor de toekomst door hem te leren zelfstandig te zijn en je kunt de toekomst klaarstomen voor hem door bijvoorbeeld zo milieubewust mogelijk te leven. Dat is eigenlijk de enige vinger die je in de pap hebt. Denk bijvoorbeeld eens terug aan de generatie babyboomers. Deze kinderen die na de oorlog geboren werden, hadden eigenlijk de taak om de ingestorte maatschappij weer op te bouwen. Hoewel ze ongetwijfeld de juiste opvoeding genoten hadden van hun ouders, was er niets dat hen op die taak kon voorbereiden. Door een goede werkethiek en adaptief vermogen konden zij de maatschappij echter weer opbouwen. Hoewel de toekomst die voor ons ligt, compleet anders is, zijn een goede werkethiek en adaptief vermogen nog steeds de sleutels tot zelfstandigheid. Het is dus belangrijk om je kind deze vaardigheden bij te brengen.

Toekomst
© Pixabay.com

Ga digitaal
Is er dan helemaal niets specifieks dat je je kind kunt bijbrengen voor de toekomst? Hoewel we niet kunnen voorspellen hoe de toekomst zal lopen, is het wel duidelijk dat alles steeds digitaler wordt. Om je kind dus nu, maar ook later goed mee te laten komen, is het belangrijk dat hij de kans krijgt om op te groeien met computers en gadgets. Dit kan bijvoorbeeld op school. Ook is een goede typecursus van jongs af aan een goed idee, zodat je kind de juiste basis heeft voor computerwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *