Het ABC van de familiale verzekering

De familiale verzekering – in de volksmond ook wel ‘de familiale’ genoemd – is een verzekering die iedereen zou moeten nemen. Hoewel het geen verplichting is om een familiale verzekering af te sluiten, heeft deze verzekeringspolis al heel veel mensen nare financiële zorgen bespaard. Denk maar aan je huisdier die een fietser ten val brengt? Of je kind speelt voetbal en breekt de brilglazen van de buurjongen? Deze schades worden allemaal terugbetaald door de familiale verzekering. Pikant detail: je bent wereldwijd beschermd.

Het ABC van de familiale verzekering
© Pixabay.com

Wat is een familiale verzekering

Stel: je gaat bij je vriendin op bezoek en je kleine dreumes breekt een kostbare vaas tijdens het spelen. Die onvoorzichtigheid zou je op financieel vlak zuur kunnen opbreken. Als je een familiale verzekering hebt afgesloten voor het hele gezin krijg je de gemaakte schade van de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Dit geldt overigens niet alleen voor gezinsleden, maar ook voor huisdieren. Voor de prijs moet je het alleszins niet doen. Een doorsnee gezin betaalt jaarlijks 100 euro.

Familiale verzekering en de burgerlijke aansprakelijkheid

Wanneer je schade hebt veroorzaakt in je privé leven, komt de familiale verzekering financieel tussen wanneer je burgerlijk aansprakelijk wordt gesteld. Vrij vertaald betekent dit dat je voor de kosten zal moeten opdraaien wanneer het slachtoffer kan aantonen dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen het ongeluk dat werd gemaakt en de opgelopen schade. Een ongeluk loert om elke hoek. Dan mag je misschien nog heel voorzichtig zijn, domme kleine ongelukjes kan je nooit helemaal uitsluiten. Een babysit die werd ingehuurd en iets per ongeluk waardevol laat vallen of dat je met een fiets iemand op de weg aanrijdt die naar het ziekenhuis moet worden overgebracht. Er is wel één uitzondering op de regel waar je rekening mee moet houden. Een poetshulp via dienstencheques valt niet onder deze verzekeringspolis, maar heeft een aparte verzekering. Dronkenschap, een bouwvallige woning of schade na een weddenschap vallen ook niet onder deze familiale verzekering met financiële tussenkomst.

Het ABC van de familiale verzekerin
© Pixabay.com

Een familiale met rechtsbijstand kan handig zijn

De familiale verzekering kan ook worden afgesloten met rechtsbijstand. Dat kan heel interessant zijn wanneer je zelf slachtoffer bent geworden bij een ongeluk en dat de tegenpartij je hiervoor burgerlijk aansprakelijk acht. Die rechtsbijstand is ook erg handig wanneer je zelf burgerlijk aansprakelijk bent voor schade, waardoor je zelf een advocaat kan kiezen voor je te verdedigen voor de rechtbank. Wel even onderstrepen dat je niet bij het kleinste probleem op een advocaat beroep kan doen. Je zal eerst je verzekeraar moeten contacteren om juridische bijstand aan te vragen of om te kijken wanneer je recht hebt op bijstandsverlening voor de rechtbank. Door de band genomen probeert de verzekeraar alles in der minne te regelen voor dat er juridische stappen worden ondernomen.

Wat als de verzekeraar geen juridische dienstverlening nodig acht

Als de verzekeraar een juridische tussenkomst voor de rechtbank niet nodig vindt, mag je een advocaat naar keuze nemen om te kijken of je een kans maakt om de gerechtelijke procedure te winnen. Geeft de strafpleiter van jou de verzekeraar gelijk, dan zal je de helft van de kosten voor consultatie terug kunnen recupereren. Als jouw standpunt anderzijds wordt bevestigd door de advocaat, zal het ereloon door de verzekeringsmaatschappij worden gedragen. De verzekeringen limiteren het bedrag van de gerechtelijke tussenkomsten en rechtsbijstand. Omdat een rechtszaak soms stukken van mensen kost, is het van cruciaal belang dat je het maximaal bedrag van tussenkomst voldoende hoog laat bepalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *