Feiten en fabels over studeren

Studeren en studeren is twee. De één doet het zus, de ander zo. Met als doel slagen voor je examen. Hoe bereik je dit doel zo efficiënt mogelijk? We zetten zes feiten en/of fabels op een rij.

Feiten en fabels over studeren
© Pixabay.com

Studeren gaat beter met handgeschreven notities: FEIT
In tijden waarin multimedia primeren, blijft het belangrijk om te noteren. Je onthoudt beter wat je schrijft dan wat je typt. Je hoeft natuurlijk niet je hele cursus over te schrijven, maar bij het maken van een samenvatting kan het handig zijn om zelf pen en papier te nemen. Kernwoorden markeren is trouwens ook een prima idee.

Studeren gaat best ‘s morgens wanneer je pas geslapen hebt: FABEL
Studeren is iets persoonlijks. Het beste moment om te studeren hangt af van welk type mens je bent. Ochtendmens of eerder avondmens? Dan zal jij ook het meest productief zijn in de ochtend of in de avond. Het belangrijkste is dat je jezelf kent en je hiernaar richt om een optimaal resultaat te behalen.

Samen studeren rendeert het meest: FEIT en FABEL
Het lijkt wel een hype, scholen en steden kampen zelfs met een tekort aan studieplekken. Maar is dit wel de beste manier om je leerstof te verwerken? Niet altijd. Voor de één werkt dit goed, voor de ander niet. Ben je iemand die eenzaam is tijdens de blokperiode, ben je snel afgeleid door of vertoon je uitstelgedrag? In dit geval is het lonend om in een ruimte samen met anderen te studeren. Heb je echter veel discipline en kan je niet tegen het minste geluid? Blijf dan alleen op je kamer, dit zal voor jou het beste zijn.

Hoe jonger je bent, hoe beter het gaat om te studeren: FEIT
Het geheugen van een kind is een spons: binnen de kortste keren is alles geabsorbeerd. Hoe jonger je bent, hoe sneller je brein informatie kan opnemen en structureren. Bij ouderen gaat dit proces heel wat trager. Pas op: het is niet omdat je iets ouder bent, dat de leerstof niet in je geheugen raakt. Je hebt vaak een betere studiestrategie en gaat op een andere manier om met kennis.

Studeren
© Pixabay.com

Studeren vergt een pauze om de twee uur: FABEL
Studeren is geen exacte wetenschap. Pauzeren is nodig, maar dit hoeft niet stipt om de twee uur te gebeuren. Er wordt wel beweerd dat je gemiddeld twee uur productief kunt zijn, maar alles hangt af van de intensiteit van je studeeractiviteit. Kijk dus naar je eigen persoon en beslis zelf wanneer je toe bent aan een pauze. En let erop: gebruik je pauze niet voor sociale media, want zo kan je brein zich niet ontspannen. Bewegen is een goede manier om je lichaam te ontlasten. Vergeet natuurlijk niet om je pauze tijdig te beëindigen.

Een nachtje doorstuderen kan geen kwaad: FEIT en FABEL
In principe is het geen goed idee om een nachtje door te trekken. Slaap (vooral de remslaap) is uiterst belangrijk om alle indrukken van overdag te ordenen en te verankeren. Het is dus best om een aantal uur te slapen de nacht voor een examen. Maar wanneer je in tijdsnood zit, kan het nodig zijn om je slaap even te laten. Ons lichaam kan wel tegen een stootje. Maak er echter geen gewoonte van, anders krijg je zeker een klop van de hamer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *