5 manieren om de buitenwereld in je klaslokaal te halen

Scholen zijn vaak vooral bezig met de verplichte vakken zoals taal, rekenen en lezen op de basisschool en daar komt op de middelbare school nog meer bij. Je zou bijna vergeten dat er een wereld is buiten de klas. Voorkom dat je klas geïsoleerd raakt en leg de verbinding met de wereld om je heen. Dat kan in het groot en in het klein. Lees deze 5 manieren om de buitenwereld in je klas te halen.

5 manieren om de buitenwereld in je klaslokaal te halen
© Pixabay.com

1. Nodig ouders uit in de klas

Ouders worden vaak gezien als extra handen in de klas bij leesgroepjes, schoonmaak of het meelopen naar de gym. Op de middelbare school zijn ouders bijna volledig uit beeld. Misschien zijn er ouders die hele interessante beroepen uitoefenen waar ze wat over kunnen vertellen in de klas. Wie weet is er een bioloog die een interessante biologieles kan verzorgen of een bankier die de saaie les Economie kan vertalen naar de praktijk. Zo maak je echt een verbinding van de theorie naar de praktijk.

2. Zoek penvrienden in het buitenland

Misschien had je vroeger zelf als kind wel een penvriend of een penvriendin. In de tijd dat er nog geen e-mail bestond, was het veel gebruikelijker om een penvriendin te hebben. Nog steeds kan je op verschillende manieren contact leggen met een penvriend of een penvriendin in het buitenland. Het is een leerzame en leuke manier voor kinderen om hun Engels of een andere vreemde taal te oefenen. Of dit nu per brief, mail of Skype gaat, maakt natuurlijk niet uit. Er zijn zelfs speciale apps om de verbinding te zoeken met penvrienden in de hele wereld. Je kan zelf de taal selecteren waarin je wilt corresponderen.

Klas
© Pixabay.com

3. Duurzaamheid in de schoolomgeving

We kunnen natuurlijk niet meer om het thema duurzaamheid heen. Ook in het klaslokaal zal hier vast aandacht aan besteed worden. Veel kinderen zijn bezig met het milieu. Dat hoeft natuurlijk te blijven bij theoretische lessen. Je kunt ook met de klas de omgeving van de school schoonmaken en het verzamelde afval tentoonstellen. Dit is heel goed voor de bewustwording.

4. Werk samen met collega’s in het buitenland

Moderne communicatiemiddelen maken het steeds makkelijker om grensoverschrijdend te werken. Met het online platform eTwinning kan je contact leggen met andere docenten in Europa. Met andere leerkrachten wissel je ideeën uit en kan je samen projecten opstarten. Dit platform is zowel voor basisscholen als voor middelbare scholen interessant. Zonder te reizen breng je je leerlingen in aanraking met andere talen en culturen.

5. Ga schaken

Schaken, hoezo schaken? Schaken is een heel gevarieerd spel. In de klas kunnen kinderen op een schaakbord spelen, maar je kan natuurlijk ook online schaken. Schaken is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het vergroot je concentratievermogen. In veel plaatsen worden schaaktoernooien georganiseerd. Het is leuk voor je leerlingen om daar aan mee te doen. De taal van het schaken is universeel. Dit spel kunnen je leerlingen dus ook prima spelen met kinderen in het buitenland.

Door alle druk en dagelijkse beslommeringen lukt het vaak niet om buiten je klaslokaal te treden. Zet kleine stapjes. Het kan je veel opleveren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *