Carrièreswitch: hoe begin je eraan?

Vrijwel iedereen heeft weleens het moment dat je denkt: “Wat als ik een andere baan zou hebben?”. Dit gevoel kan altijd weer wegebben, maar wanneer dit gevoel en ontevreden over jouw huidige carrière blijft bestaan, is het tijd voor verandering. Een carrièreswitch maken is spannend, maar in veel gevallen ook uitdagend en wellicht de beste keuze die je ooit kunt maken. Maar hoe begin je aan een carrièreswitch? Dat en meer lees je hier.

Carrièreswitch hoe begin je eraan
© Pixabay.com

Wat dan?
Heb jij al een duidelijk beeld voor ogen hoe je jouw carrière wilt veranderen? Dat is geweldig! Maar in veel gevallen is de wil voor verandering aanwezig, maar is er nog geen duidelijk beeld wat die verandering dan inhoud. Het is belangrijk om zelf duidelijk te krijgen wat je nu echt wilt. Dit kun je simpelweg doen door lijstjes te maken. Maak een lijstje met eisen waar jouw volgende baan aan moet voldoen en een lijstje met negatieve aspecten van jouw huidige carrière. Zo weet je welke punten je moet vermijden en welke eigenschappen je juist moet opzoeken.

Kijk eens rond
Er zijn genoeg banen beschikbaar vandaag de dag. Speur eens rond op vacaturesites om te zien wat er allemaal beschikbaar is. Lees de vereiste vaardigheden en bekijk of er bepaalde functies zijn die goed bij jou passen. Je kunt altijd solliciteren terwijl je nog werkt. Het is een ideale manier om te kijken wat er allemaal op de markt beschikbaar is.

Loopbaancoaching
Vind jij het moeilijk om te bepalen hoe jouw je jouw carrièreswitch vorm kunt geven? Dan kan een loopbaancoach de beste optie zijn voor jou. Samen met deze expert ga je op zoek naar een baan of carrière dat echt bij jou past. In welke vaardigheden munt jij uit, welke persoonlijke eigenschappen zijn uniek voor jou en hoe kun je dit omzetten in een baan? In veel gevallen zijn de resultaten verrassend. Waar iemand eerst een leidinggevende functie had, kunnen zij vandaag de dag met veel meer plezier in de zorg werken. Loopbaancoaching is uniek en persoonlijk. Samen leer je jezelf, jouw krachten en valkuilen beter kennen. Zo heb je een veel beter beeld van welke functies en carrières het beste bij jou passen.

Carrièreswitch
© Pixabay.com

Omscholing
Het kan jammer zijn dat je na een aantal jaar werkervaring erachter komt dat deze carrière echt niet bij jou past. Maar het is nooit te laat om te switchen van carrièrepad. Je moet er alleen wel wat voor over hebben. In veel gevallen betekent het dat je wellicht de schoolbanken weer in moet of extra cursussen moet volgen. Je bent nooit te oud om te leren of om van werk te veranderen. In veel gevallen kunnen je na werktijd nog studeren en alvorens de carrièreswitch de omscholing al achter de rug hebben.

Werkend leren
Een andere optie om jouw droombaan uit te voeren, zonder de daarvoor bestemde diploma’s, is door al werkend te leren. Weet jij welke baan echt bij jou past, maar heb je niet de juiste certificaten of diploma’s? Het is altijd de moeite waard om te solliciteren en de mogelijkheid om werkend ervaring op te doen voor te stellen. Stel voor dat je tijdelijk bij hun in dienst gaat als stagiaire om de fijne kneepjes van het vak te leren.

Je bent nooit te oud om te veranderen van baan en je bent nooit te oud om te leren. Ben jij niet tevreden op jouw huidige werkplek? Bekijk dan de mogelijkheden voor een carrièreswitch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *