Carrière-advies voor mijn 20-jarige zelf

Wat als je terug kon gaan in de tijd, naar de tijd wanneer je begin twintig was. Wat zal je dan tegen jezelf zeggen? Waarschijnlijk heel veel! Want met alle ervaring die je hebt opgedaan kun je je zelf heel veel pijn en verdriet besparen. Zowel op persoonlijk als professioneel vlak. En over dat laatste willen we het vandaag hebben. Want als je een tijdmachine in kon gaan en terug kon reizen naar het moment dat je twintig werd, wat voor carrière advies zou je dan aan je zelf geven? Wij hebben in ieder geval onze beste adviezen voor je op een rijtje gezet.

Carrière-advies voor mijn 20-jarige zelf
© Pixabay.com

1. Wees vriendelijk
Wanneer je onder aan de corporate ladder staat en heel de zakelijke wereld aan je voeten ligt is het belangrijk om vooral aan één eigenschap te werken. Je vriendelijkheid. Dit klinkt wellicht raar maar het is waar. Je begint onder aan de ladder, maar zoals jou veel anderen. En wie weet waar die over 10 jaar staan. Doe nooit vervelend, tegen niemand niet. Niet tegen de andere stagiaires en ook niet tegen de toiletjuffrouw. Behandel iedereen als je gelijken, sta nooit boven een ander. Wees vriendelijk en eerlijk. Mensen onthouden misschien niet altijd alles wat je hebt gezegd maar ze zullen nooit vergeten hoe je ze hebt doen voelen.

2. Durf te dromen
Durf te dromen. Niks is onmogelijk. Werkelijk waar, niks is impossible. Je kunt alles doen wat je wilt, of op zijn minst proberen. Durf groot en hoog in te zetten. Wil jij de CEO van je eigen bedrijf worden? Stippel dan een plan uit hoe je dit kunt bereiken en stick to it. Wil je een carrière in een branche waar niet iedereen direct achter staat uit angst of er wel genoeg mogelijkheden zijn? Who cares? Doe wat goed voelt voor jou en ga voor het geen waar jij passie voor hebt. Want als jij straks fulltime moet werken wil je het liefst een baan wat niet als werken voelt. En weet je hoe je dat bereikt? Door datgene te doen waar jouw passie ligt, wat je leuk vindt en waar je gelukkig van wordt.

Carriere-advies
© Pixabay.com

3. Geld is niet alles
Wanneer je veel werkervaring hebt opgedaan kun je de volgende conclusie trekken: geld is niet alles. Ja, geld is heerlijk en het neemt veel zorgen weg. Maar geloof het of niet, het hebben van geld creëert ook weer veel nieuwe zorgen. Als jij veel geld kunt verdienen met het geen wat je leuk vind, go for it. Maar als je de keuze hebt om iets te doen wat minder verdiend maar waar je wel veel plezier in hebt of als je iets kunt doen waar je een hekel aan hebt maar wat je wel bakken met geld oplevert, ga dan altijd voor het eerste. Ja, je moet genoeg geld verdienen om je rekeningen te kunnen betalen maar hoeveel meer heb je nu nou nodig? Welk prijskaartje hangt aan jouw persoonlijke geluk? Ook al verdien je misschien minder, wanneer je werk verricht wat je hart in vuur en vlam zet, waardoor je elke ochtend met plezier opstaat en met plezier naar je werk vertrekt, zal je dat op de lange termijn veel meer opleveren dan een dikke paycheck.

4. Je bent nooit uitgeleerd
Ongeacht welk bezoek of carrière pad je kiest, je bent nooit uitgeleerd. Wist je dat artsen jaarlijks verschillende cursussen moeten volgen om up to date te blijven? Zie je zelf ook als een arts. Ongeacht in welk veld je werkt, je wilt de beste blijven in je branche. Blijf leren, blijf nieuwschierig, koop boeken, doe online cursussen. Investeer je in zelf. Die leuke designertas kan je ook wel een ander moment kopen. Investeer altijd eerst in je zelf zodat je blijft groeien en je altijd the best of the best zult blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *