Zo bak je het perfecte roerei

Roereieren zijn één één van die recepten die ogenschijnlijk makkelijk te bereiden zijn. Maar dat is maar schijn en is in feite de waarheid geweld aan doen. Een roerei bereiden volgens de regels der kunst vergt nauwgezette voorbereiding en is niet zomaar klutsen van eieren. Maar maak je echter geen zorgen. Hieronder lees je stap per stap hoe je perfect een roerei kunt klaar maken.

Zo bak je het perfecte roerei
© Pixabay.com

De juiste apparatuur gebruiken

Om een roerei te bereiden heb je de juiste apparatuur nodig. Welk soort eieren je wil bereiken, heb je een pan nodig met een anti-aanbak variëteit, een spatel, een flink snuifje zout en wat peper. Uiteraard heb je twee of drie eieren per persoon nodig. Voor de goede orde: je kan best zout toevoegen voordat je kookt. Peper kan achteraf worden toegevoegd.

Vuur uitzetten voordat ze helemaal gaar zijn

De basis om een perfect roerei te bereiden, is al kloppend de eieren te mixen voor dat je kookt. Pluizig uitziende eieren moeten altijd je einddoel zijn. Een andere professionele tip is om het vuur uit te zetten voordat de eieren volledig gaar zijn. Dit helpt gaar koken te vermijden, wat een veel voorkomend probleem is met roerei. Een roerei mag sowieso niet bruin worden aan de onderkant. Het belangrijkste is om te onthouden dat ze nog even doorgaan met koken nadat je ze op een bord hebt gelegd. In het keukenjargon wordt dit ook wel ‘rest koken’ genoemd.

Roerei
© Pixabay.com

Stappenplan voor het bereiden van een perfect roerei

1. Breek de eieren in een mengkom van glas en klop ze tot ze een lichtgele kleur krijgen.

2. Verhit een anti-aanbak pan op middelhoog vuur. Voeg de boter toe en smelt de boter langzaam in de pan met een anti-baklaag.

3. Meng de melk bij de eieren in de kom. Op smaak brengen met witte peper en een klein beetje zout. Met de garde kluts je hevig de eieren. Je kan uiteraard ook een elektrische klopper of staafmixer gebruiken. Welk hulpmiddel je in de keuken ook gebruikt, de eieren moeten luchtig worden opgeklopt.

4. Als de boter een hoge temperatuur heeft bereikt, kap je de eieren erin. Maak niet de veelgemaakte fout om nu beginnen te roeren. Laat de eieren maximaal een minuut koken.

5. Duw met een spatel die hittebestendig is, omzichtig het ei. Wanneer je de koekenpan langzaam laat overhellen, herhaal je dit totdat je geen vloeistof meer ziet.

6. Doof het vuur en blijf zachtjes roeren en het ei draaien. Zorg dat het ei echter niet gaat breken. Probeer het gestolde ei zo groot mogelijk te houden.

7. Leg ze op een bord als de eieren hard zijn, maar nog vochtig en zacht. Eieren zijn delicaat en blijven nog even garen nadat ze op het bord zijn.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 eieren
  • half kopje volle melk
  • 2 eetlepels geklaarde boter of hele boter
  • zout volgens smaak
  • peper volgens smaak

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *