Vaarwel vliegangst

Angst om in het vliegtuig te stappen. Het zou zo’n 35% van de Westerse bevolking overkomen. Ongeveer 15% wil eigenlijk zelfs het vliegtuig helemaal niet nemen uit angst. Jammer dat de angst om te vliegen belet dat je andere landen en culturen ontdekt, iets wat je eigenlijk wel zou willen. Maar vliegangst is sterker dan jezelf. De kans om met de wagen een ongeval te krijgen is nochtans vele keren groter. Je kan natuurlijk een dure cursus volgen om je vliegangst te overwinnen. Maar vaak is dit helemaal niet nodig. De kans is groot dat één van onderstaande veel goedkopere middeltjes je helpt om je angst de baas te kunnen.

Vaarwel vliegangst
© Pixabay.com

Goed begonnen is half gewonnen
Zorg ervoor dat je je niet hoeft te haasten om je vliegtuig te halen. Pak je koffer ruim vooraf in en vertrek tijdig naar de luchthaven. Het scheelt in het stressniveau. En minder stress betekent ook minder angst.

De juiste stoel
Bij veel luchtvaartmaatschappijen is het mogelijk om vooraf je stoel op het vliegtuig te kiezen. Een plek aan het ganggedeelte is aan te raden voor mensen die last hebben van claustrofobie of duizeligheid. Je hebt er meer beenruimte, het voelt minder benauwd aan en je hoeft niet naar het duizelingwekkende zicht vanuit het raampje te kijken.

Kleren maken het verschil
Comfortabele kleren dragen bij tot een ontspannen gevoel. Niets zo vervelend als de boord van een broek die op je buik drukt. Vermoed je dat het angstzweet je zal uitbreken? Kleed je dan in laagjes. Zodra je in het vliegtuig zit, kan je één of meerdere laagjes uitdoen.

Afgeleid gaat beter
Het gaat beter met je angst wanneer je je niet de hele tijd erop focust. Geniet dus van het entertainment aan boord, blader in het vliegtuigmagazine, maak een praatje met je buur of met een stewardess. Of neem een spannend boek mee van thuis.

Vaarwel vliegangs
© Pixabay.com

Tijd voor ontspanning
De juiste zitpositie – rechtop met beide voeten stevig op de grond – en rustig ademhalen helpen je door je vliegangst heen. Ook het opspannen en daarna weer ontspannen van verschillende groepen spieren geeft een relaxerend gevoel.

Hulp van een pilletje
Er bestaan medicijnen, zoals angstremmers, slaappillen of pilletjes tegen reisziekte die je voor de vlucht kunt innemen. Overleg echter goed met je huisarts wat in jouw geval aanbevolen is en overdrijf niet. Deze medicijnen lossen de angst zelf niet op, ze bestrijden enkel de symptomen. En vaak hebben ze meer na- dan voordelen.
Een natuurlijk middeltje is veel beter. Een middel met passiebloemextract helpt je bijvoorbeeld om kalm te worden. Dit heeft bovendien geen bijwerkingen.
Koffie en chocolade zet je beter niet op het menu op de dag van je vlucht. De cafeïne en suikers zorgen namelijk voor een grotere dosis nervositeit en dit kan je missen als kiespijn.
Sommigen zweren bij alcohol. Dit vermindert de stress. Hou het echter wel bij één glas, want alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en in de lucht telt elk glaasje dubbel, zodat je veel sneller dronken bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *