Houtvezel: een veelzijdig product

Houtvezels zijn vezels wat afkomstig is van naaldhout. Meestal zijn het vezels afkomstig van bosbeheer of restafval uit houtbewerkings-bedrijven.

Houtvezel een veelzijdig product
© Pixabay.com

Proces
Tijdens het productieproces van houtvezel worden houtsnippers fijner gemaakt waarna het gekookt wordt. Houtvezels kunnen volgens twee manieren verwerkt worden; een nat of een droog procedé. Bij de natte variant worden de vezels tot isolatieplaten geperst. Bij het droge procedé worden er lijmen of bindingsmiddelen toegevoegd.

Isolatie
Houtvezels hebben goede isolatiewaardes. De warmte wordt goed vastgehouden. Daarbij hebben ze hoge vochtregulerende eigenschappen. Vocht kan gemakkelijk ventileren en houtvezelplaten houden vocht van buitenaf tegen. Daarnaast werkt houtvezel geluiddempend. Voor woningen worden houtvezelplaten gebruikt als dak en muurisolatie. Harde houtvezelplaten worden ook voor vloerisolatie gebruikt. Als spouwmuur isolatie kan gebruik gemaakt worden van houtvezels in de vorm van houtwol in plaats van minerale wol. Houtvezels zijn het meest duurzame isolatiemateriaal. Van alle natuurlijke isolatiematerialen behoort houtvezel tot het beste materiaal.

Veehouderij
Houtvezels worden ook veel gebruikt in de veehouderij als bodembedekker voor kippenschuren en varkensstallen. De gezeefde houtkrullen worden tot witte of gemengde producten verwerkt. Voordeel is dat houtvezel schoon is, hygiënisch en het is goed voor de dieren. Ook wordt Lava3 geproduceerd. Dit product van strooisel houdt de ligboxstal van het vee droog, is bacterieremmend en stimuleert het bodemleven. Het vormt dan ook een uitstekend alternatief voor krijt en kalk. De producten worden vervaardigd bij delangebv in Alkmaar.

Houtvezel
© Pixabay.com

Papier
Houtvezel is de belangrijkste en meest gebruikte bron voor papier. Oud papier en karton worden nadat ze zijn verwerkt tot pulp vermengd met houtvezels. In Nederland is de belangrijkste grondstof voor papier en karton niet hout, maar oud papier. Nederland is een van de landen waar het meeste hergebruik van oud papier plaatsvindt. Van de totale papier en karton productie wordt 75 procent gebruikt uit gerecycled papier en karton.

Hoewel zaagsel een afvalproduct is, heeft het een brede toepassing. In voeding bijvoorbeeld. E466 bevat namelijk ook hout. E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde toevoegingen aan ons eten. Fabrikanten gebruiken cellulose als bindmiddel, vulmiddel of als vezel in voeding. De vezels zit soms in brood of in sauzen, toetjes, opwarmmaaltijden en pasta. Vezels helpen bij het verteren van voedsel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *