Een lenteschoonmaak voor jouw tuin

De tuin is steeds meer een verlengstuk van de woning. Lekker buiten zitten en genieten van de zon of in de koude maanden misschien zelfs van een winterbarbecue. Er zijn steeds meer mogelijkheden om de tuin voor het hele jaar door toegankelijk te maken. Natuurlijk is het dan wel prettig als de tuin er ook alle maanden van het jaar een beetje netjes uit ziet.

Een lenteschoonmaak voor jouw tuin
© Famiflora.be

Het is tijd om de graszoden te vervangen

Oud gras wat helemaal verdord is of kale plekken heeft, draagt niet bij aan een gezellige uitstraling. Soms is het gewoon tijd om oude graszoden te vervangen. Voordat je een nieuw gazon aan gaat leggen, is het natuurlijk belangrijk dat je eerst de oude zoden verwijdert. Dit is zeker geen moeilijke klus, maar het moet wel even goed gedaan worden.

Verwijderen of omspitten

Het compleet verwijderen van de oude zoden levert het beste resultaat, beter dan alleen het oude gazon om te spitten. Dit heeft namelijk te maken met het feit dat het oude gras wat door het omspitten in de grond komt, later alsnog gaat verteren waardoor de grond ongelijk kan gaan zakken. Het is beter om de zoden te verwijderen met een schop en eventueel een graszodensnijder. Vergeet hierbij ook niet om de wortellaag door te snijden en de grond te verkruimelen. Dit kan heel gemakkelijk met een frees.

De geur van vers gras

Als je de nieuwe zoden hebt gelegd, ziet de tuin er ineens weer een stuk frisser en vrolijker uit. Daarbij gaat er voor veel mensen niets boven de geur van vers gemaaid gras, daarom gaat de ware natuurliefhebber voor echt gras in de tuin. Natuurlijk kun je ook bij natuurlijk gras kiezen uit een aantal typen graszoden. Er is gras dat geschikt is als er gespeeld moet kunnen worden in de tuin, of speciaal gras dat geschikt is voor een schaduwrijke tuin. Of gewoon siergras voor een fraai gazon?

Een lenteschoonmaak voor jouw tui
© Pixabay.com

Verse potgrond

Om de planten in de tuin of in de woonkamer ook weer eens goed te verzorgen zodat ook zij weer een stralend uiterlijk krijgen, is het verstandig om af en toe te zorgen voor verse potgrond. In verse grond zit voor de eerste twee maanden voeding, daarna wordt het verstandig om bij te mesten.

Potgrond of tuinaarde

Je kunt niet voor iedere bloem, plant of tuin dezelfde grond gebruiken. Voor de een werkt een biologische grond beter en de ander doet het prima op een universele grond. Ook voor de terras- of balkonplanten is er een speciale grond. Iedere soort grond heeft zijn eigen structuur. Tuinaarde is meer bedoeld om te mengen met de aarde in de tuin, het is ook compacter en zwaarder.

Verzorg de planten in alle jaargetijden

Ga je in het voorjaar de potten en perken vullen met vrolijk eenjarig spul, zorg dan altijd voor verse grond. De vaak jonge plantjes kunnen dit goed gebruiken. De beloning is een welig bloeiende tuin waar je heerlijk in kunt zitten terwijl je geniet van de geur van het gras. Ook de wintertuin kan vaak heel goed verse grond gebruiken. Als je de tuin winterklaar gaat maken en wat leuke winterplanten in de tuin zet, denk er dan ook gelijk aan om de grond te verversen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *