Een lunch met de kliekjes van kerst

Kerstmis is een feest en bij een feest hoort een lekkere maaltijd. Bij een kerstmenu horen verschillende gangen met heerlijke gerechten en een lekker glaasje. We eten steevast te veel. Maar er blijven vaak ook restjes over. En wat doe je met die restjes? Weggooien is zonde. Dus waarom verwerk je ze niet in een heerlijke lunch? 

Een kerstmaaltijd is vaak zwaar en rijk. Denk aan roomsoep, aan een voorgerecht met paté en een hoofdschotel met fazant, wildstoverij of zelfs een heuse kalkoen. Om nog maar te zwijgen over de kerststronk als dessert. Vaak kruipt er niet alleen veel werk, ook flink wat geld in zo’n kerstmaaltijd.   

© Pixabay.com

Invriezen en verwerken

Voedsel weggooien is verspilling. Bovendien is het gewoon niet nodig om de kliekjes weg te gooien, want vaak blijven ze nog een paar dagen goed. Kan je de kliekjes niet meteen verwerken, bijvoorbeeld omdat je een aantal familiefeesten na elkaar hebt, dan kan je de kliekjes gewoon invriezen. 

Heb je wel tijd om ze te verwerken, dan kan je er een geweldige kerstlunch van maken. Kliekjes smaken vaak de dag erop zelfs beter, omdat de smaken de kans hebben gekregen zich te vermengen met elkaar. 

Brood of rijst of pasta

Heb je groente of vlees over? Dan kan je daar zonder veel moeite een lunch uit maken. Heb je veel rauwkost over, dan kan je een bowl maken met een kerstthema. Maar ook op een broodjes smaken die groente prima. Combineer met een sneetje kaas of ham en een beetje saus. 

Bereide groenten en vlees smaken heerlijk met een schepje pasta of wat rijst. Of zelfs met een stukje toast. Terwijl de pasta of de rijst kookt, verwarm je de groenten en het vlees in de microgolf of op een zacht vuurtje en hop, je kan zo aan tafel. Heb je dessert over? Dat smaakt geweldig bij een kopje melitta koffie in de namiddag. 

© Pixabay.com

Een kerstlunch met vrienden

Het kerstfeest is traditioneel een feest voor familie. Maar waarom zou je het niet vieren met vrienden? Dat zijn immers ook mensen waar je om geeft, toch? Nodig je vrienden uit voor een kerstlunch. De kans is groot dat zij ook kliekjes over hebben. Als iedereen wat restjes meebrengt, heb je al gauw een gezellige kerstlunch. 

Maak je het daarbij vooral niet te moeilijk. Zet alles in vrolijke schalen op tafel en laat iedereen zichzelf bedienen. En voor de koffie na de maaltijd? Daar kies je Dolce Gusto capsules voor. Zo hoef je lekker niets te doen. Enkel genieten. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *